Wat is dat nu eigenlijk, hoogsensitief?

Hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit, HSP (Hoog Sensitief Persoon): we hebben het over één en hetzelfde onderwerp. Het is een eigenschap die bij ongeveer 1 op de 5 mensen voorkomt en wetenschappelijk is aangetoond. Het is een aangeboren eigenschap: geen ziekte. Er kan dus ook geen diagnose worden gesteld. Hoogsensitiviteit is een onderdeel van jou evenals een heleboel andere eigenschappen die bij je horen. Je bent dus niet alleen hoogsensitief…

Hoogsensitieve mensen nemen niet anders waar dan mensen die deze eigenschap niet bezitten. Zij beschikken alleen over een gevoeliger centraal zenuwstelsel wat maakt dat waarnemingen op een dieper niveau plaatsvinden en verwerkt worden. Dit kun je daadwerkelijk terugzien op een MRI van de hersenen. Deze manier van waarnemen is niet beter of slechter maar feitelijk gewoon anders.

Varianten van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit kent een aantal varianten. Een groot percentage hoogsensitieve mensen is introvert maar zeker niet allemaal. Een HSP kan ook extravert zijn. Daarnaast hebben we nog de variant High Sensation Seeker (HSS) en ook deze kent de combinatie met intro- of extravert. De HSP HSS heeft als extra uitdaging dat hij of zij niet alleen moet waken voor overprikkeling maar ook voor onderprikkeling.

Ieder mens ontwikkelt zich en kan daar soms wel ondersteuning bij gebruiken. Vaak wordt er gekeken naar de uitdagingen die bij hoogsensitiviteit horen. Sneller last hebben van prikkels en stress zijn uiteraard niet de meest prettige verschijnselen. Wanneer je leert om op een goede manier met jouw hoogsensitiviteit om te gaan, zul je merken dat het ook een heel waardevolle eigenschap is. Een talent waar niet alleen jij, maar ook de mensen om je heen van kunnen profiteren.

Graag help ik je jouw talenten (verder) te ontdekken, zodat je deze met plezier kan gaan inzetten!

 

“Jij bent jij.

Met al jouw eigenschappen waaronder hoogsensitiveit.”

Contact

Telefoon

06-16484016

E-mail

info@krachtigsensitief.com

Adres

Jan Stuytstraat 66
2014 XL Haarlem